top of page
  • Foto van schrijverCarolien

De 6 stadia van een meditatie

Wist je dat iedere meditatie of eigenlijk iedere 'present moment experience' opgebouwd is uit dezelfde 6 stadia? En door dit regelmatig te doen, een beoefening van present zijn, aanwezig zijn te cultiveren in je leven zul je gaan accepteren, ervaren en begrijpen dat deze stadia precies zijn wat er hoort te gebeuren en dat dat goed is.


Deze 6 stadia zijn: settelen, waarnemen, afdrijven, oordelen, overgave, stilte.


Settelen

Zoals mijn leraar davidji altijd zegt; "Comfort is queen".

Om welke oefening in aanwezig zijn dan ook te doen is het allerbelangrijkste dat je je comfortabel en op je gemak voelt. Anders ben je niet in staat jezelf te ontspannen en over te geven aan het hier en nu. Dus zoek een plek en houding waarin jij je echt kunt ontspannen. Dit kan een stoel zijn, een kussen op de grond, je bed, het toilet of een hoekje in een kast. Echt het maakt niet uit! Zolang jij je er maar fijn voelt, daar gaat het om.


En wanneer je dan lekker zit of ligt sluit dan rustig je ogen. Dit sluit zo veel mogelijk extra afleiding buiten. Dat wat we zien met onze ogen en voelen met ons lichaam.

Dan ademen we langzaam en diep in door onze neus... en laten dit zachtjes weer los. Probeer het maar eens. Nog een keer langzaam en diep in door je neus.... en laat het los. Voel je de overgave, het loslaten? Dit is hoe we ons settelen.


Waarnemen

We blijven rustig doorademen op ons eigen tempo terwijl we onze ademhaling gaan volgen. We volgen de adem op haar weg naar binnen en op haar weg naar buiten. Het enige wat we doen is het observeren. Zie als het ware onze adem ons lichaam binnen komen en weer naar buiten vloeien. We doen niet ons best, we knijpen niet, we focussen niet. We blijven eenvoudig en rustig op deze plaats van zien, observeren, waarnemen. En elke keer dat wij ons in deze staat van eenvoudig waarnemen bevinden, versterken we onze mogelijkheid om hier langer en eenvoudiger naar terug te keren en te verblijven.


Afdrijven

Wanneer wij onze aandacht al enige tijd vasthouden dan is het heel normaal dat we beginnen we af te glijden. Zelfs het mooiste uitzicht zorgt dat onze aandacht wegdrijft. We glijden weg in onze gedachten, naar geluiden of fysieke sensaties. Je realiseert je ineens dat je je boodschappenlijstje aan het maken bent of denkt aan een gesprek van gister met een collega. Een auto die door de straat rijd of een hond die blaft. Een vervelende kriebel op je neus of kramp in je teen. Ineens merk je dat je heel ergens anders bent dan het eenvoudige waarnemen waar je mee begonnen was. Dit is absoluut normaal want we hebben onszelf getraind om constant met onze aandacht terug naar het verleden of vooruit in de toekomst te gaan. Het betekent dat we leven en dat ons brein doet wat het geleerd heeft te doen. Onze gedachten verwerken.


Oordelen

Ergens in dit hele proces van heen en weer gaan tussen waarnemen en afdrijven begin je te oordelen. Je raakt geïrriteerd dat je weer bent afgegleden. Vraagt jezelf af of je het überhaupt wel goed doet, denkt bij jezelf dat je net zo goed kunt stoppen want zo heeft het toch geen zin..? Want ergens denk je dat een meditatie een zen-achtige ervaring moet zijn, met engelen gezang en prachtige inzichten. En dat is het niet dus begin je jezelf te bekritiseren, je gedachten, je houding, de hele ervaring en alles wat jou in de weg staat van die geweldige openbarende ervaring die het zou moeten zijn.


Overgave

Wanneer je je bewust wordt van het feit dat je je jezelf afbrandt voor het niet hebben van een perfecte ervaring, herinner jezelf dan om te ontspannen. Dat het erbij hoort. Wij als mensen hebben gemiddeld 60 tot 80 duizend gedachten per dag, dat is bijna iedere seconde een gedachte. Dat zijn veel gedachten.

De grootste mediteerders die ooit geleefd hebben, hebben gedachten tijdens hun meditaties dus waarom zou jij ze niet hebben? Dus, nadat wij onszelf hebben veroordeeld voor "het niet goed doen" is het tijd om het los te laten, ons opnieuw te settelen en terug te glijden naar het waarnemen. Pas wanneer we accepteren dat dit erbij hoort. Dat het een proces is van heen en weer glijden tussen waarnemen en afleiding kunnen we ons volledig overgeven.


Stilte

Langzaam wordt je vertrouwder met dit proces van heen en weer glijden tussen het waarnemen en je gedachten en dan zul je steeds ietsje langer kunnen verblijven in de wereld van waarnemen en ietsje minder lang in de gedachten wereld. Iedere keer dat je terugkomt uit die wereld van enkel waarnemen en aanwezig zijn, neem je een stukje van de stilte mee in je dagelijkse leven en dit zal je woorden, daden en gedachten liefdevol beïnvloeden.


Dus begin altijd met jezelf te settelen, dan begin je met waarnemen en op een gegeven moment merk je dat je bent afgedwaald. Wanneer je merkt dat je jezelf daarom veroordeelt, wees dan lief voor jezelf. Sta jezelf toe om mens te zijn en gedachten te hebben. Geef je opnieuw over aan het waarnemen en je komt vanzelf tot de stilte.


Namasté

Carolien

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page