top of page
  • Foto van schrijverCarolien

De kracht van geluid

Je hoort en ziet het steeds meer voorbij komen.

Het gebruik van klanken en geluiden tijdens meditatie, yoga lessen, massages of reizen in de vorm van klankbaden (sound baths). In onze westerse, materialistische cultuur nog relatief nieuw en meegekomen met alle stromingen waar wij ons in verdiepen op zoek naar verbinding, rust, ontspanning en de zin van het leven, maar het gebruik van klanken is al zo oud als de mensheid zelf. Wat maakt het gebruik van klanken nu zo fijn en wat doet het eigenlijk met je? Waarom is het gebruik van klanken zo waardevol?Geluid bestaat uit frequenties en vibraties. Verschillende frequenties en vibraties klinken verschillend in onze oren en iedere klank doet iets anders bij ons.

En de reden waarom geluid, muziek, klanken ons soms zo diep kunnen raken komt doordat iedere klank een vibratie heeft die, doordat wij voor meer dan 70% uit vocht en water bestaan goed door ons lichaam geleid wordt.


Je kent het wel, dat moment tijdens een nummer waardoor je ineens kippenvel krijgt op je armen, je haren recht overeind gaan staan of je tranen in je ogen krijgt. Dit zijn fysieke reacties op de vibraties en frequenties van bepaalde tonen die jou raken op dat moment.

Hoe je reageert op verschillende klanken, van welke je kippenvel krijgt en van welke de zenuwen is per mens verschillend maar ook per moment. Het hangt af van jouw staat van zijn in dat moment. Hoe open sta jij voor de geluiden, en hoe staan de zenuwen in jouw lichaam op dat moment afgesteld.


Ben je gestrest, verdrietig, vrolijk of juist ontspannen? Hetzelfde muziekstuk, dezelfde klanken zullen in iedere staat anders aanvoelen voor jou. En in iedere staat kun je behoefte hebben aan andere muziek om verlichting of juist versterking van de emotie te bewerkstelligen.


In een staat van ontspanning kunnen klanken zorgen voor een nog diepere ontspanning, een lichte trance en dan kunnen ze je meevoeren naar plaatsen waar je niet kan komen wanneer je wakker en alert bent. Jouw energie wordt meegevoerd door de energie van de klanken en vloeien in elkaar over. Hierdoor wordt jouw energie als het ware gemasseerd, opgeladen en kan er zelfs heling plaatsvinden doordat de klanken op plaatsen komen waar je wanneer alert bent niet bij wilt of kunt komen.


Maar klanken werken zoals gezegd niet alleen met en op onze energie. Ze werken ook op ons fysieke lichaam. Dat zijn de vibraties en deze zijn goed voelbaar. We hebben allemaal wel eens dicht bij een box gestaan wanneer de muziek lekker hard staat en dan de trilling gevoeld die uit de box straalt. De zware beat die we letterlijk voelen in ons lichaam en dit kun je ook voelen bij klankschalen die worden aangeslagen en waar je je handen dicht bij houdt zonder deze aan te raken. Dan voel je de trilling in je handen.


Deze trillingen dringen diep door in ons lichaam, zoals gezegd omdat wij voor zo'n groot deel uit water bestaan en water is een super geleider voor trillingen. Denk maar aan een steentje dat in het water wordt gegooid en hoe lang de rimpelingen daarvan door kunnen gaan. Dat gebeurt er in ons lichaam wanneer je met klankschalen dicht op het lichaam werkt. De trillingen gaan door je hele lichaam en masseren iedere vezel en al je organen. Dat is de reden dat een massage met behulp van klankschalen op een dieper niveau werkt en op een ander niveau ontspanning brengt dan een 'gewone' fysieke massage.


Doordat het zo diep doordringt en lagen aan weet te raken waar je 'wakker' niet goed bij komt kan het ook emoties oproepen en sensaties die je kunnen overvallen of worden ervaren als minder prettig of juist een 'Aha-moment' opleveren.


Klanken worden al eeuwen lang en in alle delen van de wereld gebruikt om in contact te komen met je hogere zelf, de bronenergie, en het energieveld om de wereld heen. Denk aan de indianen en sjamanen met hun drums, de Tibetaanse monniken met hun klankschalen en gongs en de Afrikaanse stammen met hun trommels.


Hier in de Westerse wereld hebben we niet zulke duidelijke tradities. Dat werd gezien als heidens, gevaarlijk, onontwikkeld en we weten allemaal hoe wij daar toen mee omgingen. Wij voelden ons behoorlijk superieur. Maar nu leren wij gelukkig dat wij op deze vlakken juist nog ontzettend veel te leren hebben, dat er heel waardevolle kennis huist in deze inheemse, oude culturen en dat wij niet zo wijs zijn als we zo graag denken. Het gaat steeds meer om verbinding. Verbinding met onszelf, verbinding met elkaar en verbinding met de aarde. Terug naar de kern en dit onderdeel maken van onze manier leven in deze huidige tijd. Onze materialistische wereld wordt hierdoor steeds ietsje meer in balans gebracht.

Het is ook niet voor niets dat juist die aardse, natuurlijke klanken zo goed werken om te helpen ontspannen en los te laten. Deze resoneren op een ander niveau met ons dan de muziek op de radio. Deze klanken dringen dieper binnen, zijn gelinkt aan onze chakra's en herinneren ons in onze kern aan onze verbondenheid met de aarde, de natuur en het Universum. Dat geeft een gevoel van veiligheid en maakt het eenvoudiger om je over te geven en mee te laten voeren.


Deze diverse kracht van klank trekt mij enorm aan en inmiddels heb ik naast een aantal Tibetaanse klankschalen ook andere instrumenten om zo een gevarieerde, mooie ervaring aan te kunnen bieden.

Ik verwerk de klanken in meditatie maar geef ook massages met de klankschalen.

Zowel zittend op een kruk is mogelijk als lekker liggend op mijn behandeltafel.


Wil jij dit zelf eens ervaren of gun jij iemand in jouw omgeving deze ervaring?

Kijk hier wat de mogelijkheden zijn of neem contact met mij op.


I.v.m. de nog steeds geldende corona richtlijnen heb ik nog niet veel in de planning staan maar er is zeker het e.e.a. mogelijk dus neem bij interesse contact met mij op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.


Namasté

Carolien


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page