top of page
  • Foto van schrijverCarolien

Ervaringen tijdens een meditatie

In eerdere blogs heb ik al geschreven over de verschillende stadia tijdens een meditatie waar je eigenlijk iedere keer wanneer je mediteert doorheen gaat en een aantal hardnekkige mythen rondom mediteren. Deze keer gaan we wat dieper in op wat er kan gebeuren wanneer je mediteert. Er zijn slecht 3 mogelijkheden voor wat er tijdens een meditatie kan gebeuren.

  1. Het hebben van gedachten

  2. In slaap vallen

  3. Stilte ervaren

En alle drie zijn legitieme ervaringen!


Het hebben van gedachten


Gemiddeld hebben wij mensen 60.000 tot 80.000 gedachten per dag.

Dit komt neer op 1 gedachte iedere 1.2 seconde.....dat zijn heel veel gedachten! Probeer ze ook niet te stoppen want dat gaat je niet lukken, dat kan ik je beloven! Ons brein is gemaakt om te denken en tijdens de evolutie is dit vervolmaakt. Je brein zal pas stoppen met het vormen van gedachten wanneer je dood bent. Het is dus een beetje , Ik denk, dus ik leef ' En ik schrijf heel bewust ik leef i.p.v. ik ben want dat impliceert dat wij onze gedachten zijn maar d.m.v. meditatie leer je dat dit juist niet zo is. We zijn niet onze gedachten, wij hebben gedachten. Wij zijn de ruimte tussen onze gedachten en door te mediteren maak je daar een connectie mee.Mediteren helpt je minder verstrikt te raken in je gedachten, ze te zien voor wat ze zijn en ze voorbij te laten gaan. Bijna als wolken aan de hemel die voorbij drijven door de wind. En soms waait het lekker en drijven de wolken snel voorbij, soms zelf met een grotere tussenpose voor de volgende wolk komt maar soms is het ook nagenoeg windstil en kan het last zijn om de wind weer aan te wakkeren. En wanneer je in zo'n windstille periode zit probeer dan niet te vechten, dit maakt het alleen maar hardnekkiger. Je bewustzijn van het feit dat de wind even niet waait en dit accepteren en stilstaan bij het feit dat het slechts gedachten zijn kan dan schelen.


Ik zeg niet dat het makkelijk is hè, verre van! En al schrijvend herhaal ik dit ook maar weer eens voor mezelf want ik zit op dit moment even in zo'n windstille periode. Met gedachten die steeds maar terug keren, in het zelfde kringetje rond blijven tollen en dan langzaam verder gaan om vervolgens terug te keren alsof de wind gedraaid is...... Maar die wind steekt wel weer op een waait ook deze wolken weer verder op hun weg.


Maar wat zijn gedachten nu eigenlijk? Het zijn elektrische verbindingen in onze hersenen en kunnen alleen met het verleden of de toekomst te maken hebben. Nooit met het NU want in het NU kun je alleen maar zijn. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld buiten loopt en geniet van een mooie zonsondergang want zodra je daar over nadenkt ben je deze aan het vergelijken met andere mooie zonsondergangen, hangt er een referentiekader aan. In het NU kun je alleen maar ZIJN.


Daarnaast vallen geluiden waardoor je tijdens een meditatie afgeleid kunt worden ook onder je gedachten, want wanneer je ineens getoeter hoort, of een blaffende hond van de buren dan roept dit direct gedachten op over dat geluid. Hetzelfde geldt voor fysieke sensaties als bijvoorbeeld een kriebel aan je neus of kramp in je been. Dit zijn dus activiteiten van ons brein en de fysieke wereld en zijn daarom alle drie vormen van gedachten.


Het hebben van gedachten is dus heel normaal en onvermijdelijk en de manier van ons brein om ons te laten weten dat het niet gewend is aan stilte. Dus wanneer je tijdens je meditatie je bewust wordt van het feit dat je ineens je boodschappenlijst aan het maken bent, een gesprek aan het voeren bent, voors en tegens aan het vergelijken bent blijf rustig en vriendelijk voor jezelf. Breng jezelf rustig terug naar het object van je aandacht van de meditatie. Je ademhaling, een mantra, net wat je hebt gekozen. En met iedere meditatie die je doet zul je vertrouwder raken met dit proces van heen en weer vloeien tussen gedachten en stilte.


In slaap vallen


Het kan ook voorkomen dat je tijdens een meditatie in slaap valt. Ook dit is een volledig normale en legitieme ervaring want blijkbaar is dat wat je nodig hebt en door de ontspanning die je bereikt tijdens je meditatie geeft je lichaam zich daar aan over.

Wanneer dit af en toe of een enkele keer gebeurd dan hoef je je nergens druk om te maken maar val je iedere keer in slaap over een langere periode dan is het raadzaam om eens te kijken wat je daar mee moet want dan kan het zijn dat je echt slaap te kort hebt en dit heeft allerlei negatieve invloeden op ons leven en gezondheid.Stilte ervaren


En zo af en toe ervaar je stilte, een staat van alleen maar zijn. En dit ervaar je niet bewust maar realiseer je je pas nadat het is gebeurd en je ineens realiseert dat even weg was. Niet in slaap, niet afwezig maar ook niet aanwezig. Je hebt ongetwijfeld wel eens ervaren dat je ineens denkt 'hé, ik mis een stukje' Het is een ruimte zonder plaats en tijd. Zonder plaats omdat je niet kan weten wanneer je er bent, het is altijd achteraf dat je weet dat je er bent geweest. En zonder tijd omdat je ook nooit weet hoelang je er bent geweest. Het kan een halve seconde of 20 minuten zijn geweest.


Conclusie


Wanneer je dus tijdens je meditatie 1, 2 of alle 3 deze opties ervaart betekent dit dat je goed bezig bent! Oefening baart kunst en je zult leren makkelijker te accepteren dat er altijd gedachten zullen zijn en dan, wanneer je je realiseert dat je in de stilte bent geweest, in die ruimte van alleen maar puur ZIJN is het de kers op de taart van een hopelijk evengoed fijne meditatie omdat je jezelf de tijd hebt gegund om er even alleen voor jezelf te zijn.


Namasté

Carolien
57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page