top of page
  • Foto van schrijverCarolien

Hallo herfst!

Volgens alle kalenders zitten wij nu definitief in de herfst. De meteorologische en de seizoen kalender, de energetische en de natuurlijke kalender.

En sinds deze week doet het weer ook met ons mee. Het is een stuk koeler, wisselvalliger en regelmatig trekt de wind aan.


Ik vind het mooi, interessant en fascinerend om de paralellen te zien tussen wij als mens en de natuur om ons heen.

Het is een mooie reminder aan het feit dat alles onderdeel van elkaar uitmaakt, dat alles met elkaar verbonden is. Dus deze keer neem ik deze overgang naar herfst eens onder de loep.


Na het buitenleven en de drukke energie van de zomer is het tijd om weer meer naar binnen te gaan. Niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal, energetisch en/of spiritueel. De herfst is een periode van bezinnen, inventariseren, bijschaven en afwachten. Om dat te kunnen doen moeten wij zelf ook rustiger worden, een stapje terug doen na de uitgelatenheid van de zomer.


In de natuur is dit mooi te zien. De oogst van afgelopen jaar is bijna klaar om van het land gehaald te worden. Soms kan en moet er nog wat bij gestuurd worden, soms ook niet.

Alles wat in de zomer volop gebloeid heeft trekt zich nu terug.


De blaadjes beginnen te verkleuren en dwarrelen naar beneden maar paddenstoelen schieten nu juist uit de grond en gewassen en bloemen die de warmte en energie van de zomer nodig hebben om te groeien en rijpen komen nu tot bloei.

De natuur doet het rustiger aan maar is wel nog volop in beweging. Er gebeurt heel veel in de herfst alleen gebeurt er nu meer binnen, in de kern dan aan de buitenkant.


En dit kunnen wij mensen ook zo ervaren met het overgaan van de zomer naar de herfst want ook onze energie, net als die van de natuur verandert. Je kunt de behoefte voelen om het iets rustiger aan te doen. Je wat meer terug te trekken, naar binnen te gaan. Lekker op de bank met een kop thee of glas wijn, kaarsjes aan. En onze eigen, persoonlijke energie keert zich ook meer naar binnen, meer naar de kern. Hierdoor kom je weer even meer en beter met jezelf in contact, kun je als het ware weer even inchecken met jezelf. Hoe gaat het met mij, wat heb ik nodig, wat heb ik niet meer nodig. Ook bij ons gebeurt er heel veel in de herfst en ook bij ons is dat meer van binnen dan van buiten. Juist de herfst kan voor ons gevoel daarom wat rommelig en onrustig aanvoelen en het is aan ons om te kijken of nog even moeten wachten met oogsten, een beetje moeten bijsturen, accepteren of loslaten.


De natuur geeft ons hier ook prachtige handvatten voor want hoe fijn kan toch zijn om tijdens een herfststorm letterlijk even uit te waaien, je hoofd leeg te maken in de wind om je daarna weer verfrist en opgeladen te voelen om weer door te gaan?! Of juist om herinnerd te worden aan de schoonheid van het leven en dit moment door op een mooie herfstdag de natuur in te gaan en jezelf te verwonderen aan haar schoonheid. De natuur is onstuimig in haar kracht door wind en regen in de herfst maar wonderschoon en een verademing door haar kleurenpracht en stilte. De herfst is een seizoen van uitersten en dat hebben we nodig om de zomer los te laten, een stap terug te doen en ons voor te bereiden op de winter.Ga in de komende periode eens met andere ogen naar buiten, kijk of jij een parallel kunt trekken tussen de natuur en jouw leven, hoe jij je voelt, jouw innerlijke wereld.

Laat wat je los moet laten los tijdens een herfststorm op het strand en geniet intens van de kleuren van de natuur, zonsopgang en ondergang en stilte die de natuur ook biedt in deze periode. Het kan zelfs een magische ervaring worden voor je. Sta open en geniet!


Speciaal voor de overgang naar de herfst in onszelf heb ik een meditatie gemaakt om je te helpen een inventarisatie te maken van waar jij nu staat. Waar ligt het werk voor jou deze herfst?

Deze kun je hier op de site beluisteren en ook via Insight Timer.

Voor Insight Timer heb ik deze keer ook een optie zonder achtergrond muziek toegevoegd.

Ik hoop dat je ervan geniet en dat je er iets aan hebt.


Namasté

Carolien
*Ik heb mij mede laten inspireren door het boek "Leven en werken in het ritme van de seizoenen" van Jaap Voight

27 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page