top of page
  • Foto van schrijverCarolien

Lichtpuntjes en Dankbaarheid

En zo zitten we alweer in de laatste weken van het jaar.

2021 is bijna voorbij en jongens, wat is het jaar anders gelopen dan we allemaal gehoopt en verwacht hadden.

Sinds vandaag zitten we zelfs in een zelfde soort situatie als vorig jaar, een situatie waarvan toch allemaal wel hadden gedacht dat we die niet nog een keer zouden krijgen maar helaas.


En hoewel we op dit moment allemaal wel iets voelen als 'we zijn weer terug bij af', 'daar gaan we weer' en 'niet nog een keer....', moeten we niet vergeten dat het nooit precies dezelfde situatie kan zijn als vorig jaar.


We zijn tenslotte een jaar verder en hebben allemaal veel geleerd, we zijn allemaal gegroeid en gelukkig hebben ook in het afgelopen allemaal heel mooie momenten en herinneringen mogen maken, toch?! Verlies deze lichtpuntjes niet uit het ogen maar zoek ze bewust op.
Het is nu eenmaal wat het is en veel kunnen we er niet aan veranderen op dit moment.

We hebben er simpelweg geen controle over.

Waar we wel controle over hebben is de manier hoe je hier mee omgaat.

Jouw kijk op deze hele situatie en hoe jij besluit je hierin uit spreken en te gedragen, hoe jij besluit te willen leven in de situatie waarin we inzitten.


Dat is niet iets wat alleen de afgelopen 2 jaar geldt, dit is een van de weinige vaststaande feiten van het leven.

Dit is altijd de enige controle die wij hebben in het leven en de rest ligt niet in onze handen, nooit.

Om de beroemde quote van Gandalf uit Lord of the Rings maar weer eens aan te halen:

"All we have to do is decide what to do with the time that is given to us".


En dat is jouw besluit, er is geen goed of fout. Zolang je leeft vanuit je hart en beslissingen maakt die in lijn zijn met hoe jij wilt leven zonder daar natuurlijk anderen opzettelijk mee te schaden, dan kan in principe niemand zeggen dat je verkeerd bezig bent.

Maar dat gaat natuurlijk ook de andere kant op.

Je moet je ook bewust zijn dat een ander met wie jij niet op een lijn ligt ook alleen maar probeert te leven naar wat de waarheid is voor hem of haar.

Iedereen heeft zijn eigen waarheid en iedereen leeft naar zijn of haar eigen waarheid.

Wanneer we dat in ons achterhoofd houden maakt het misschien makkelijk om anders om te gaan met bepaalde situaties die in deze tijd vaker voorkomen.


Laten we proberen oog voor elkaar te houden en ons niet terug te trekken in onze eigen bubbel en te zwelgen in zelfmedelijden.

Ja, de situatie is verre van normaal en we kunnen op dit moment maar weinig doen van de dingen die wij allemaal zo graag doen om het leven meer gezelligheid te geven en vrolijker te maken.

Zonder te willen bagatelliseren moeten we wel ook realistisch naar onze eigen situatie kunnen kijken. We hebben allemaal onze moeilijke momenten en het is voor ons allemaal vervelend maar als we echt eerlijk zijn, zolang je niet in een situatie van huiselijk geweld, armoede of eenzaamheid verkeert denk ik dat we niet te veel mogen klagen. Het over grote deel van ons heeft een dak boven het hoofd, genoeg eten op tafel staan en regelmatig contact met mensen die ons lief zijn.


Er zijn zoveel mensen in de wereld die het zoveel slechter hebben dan wij.

Gevlucht of verdreven van huis en haard, chronisch tekort aan eten en drinkwater, alles verloren door heftige stormen en dat te midden van een pandemie die nergens nog onder controle is....


Laten we deze dagen dus dankbaar zijn voor wat we wel hebben en niet te veel kijken wat we niet hebben. Spreek het eens uit naar een ander waar jij dankbaar voor bent en zie wat voor mooie gesprekken daar uit kunnen voortvloeien.

Dankbaarheid maar ons leven mooier, lichter en positiever en dat kan de wereld in deze tijd best gebruiken.
Ik wens jullie allemaal mooie feestdagen en blijf gezond!


Warme Kerstgroet,


Carolien

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page