top of page
  • Foto van schrijverCarolien

Maak je klaar voor 2021!

Bijgewerkt op: 23 feb. 2021

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken, en wat zijn we er klaar voor om 2020 achter ons laten, toch?!

Vorig jaar om deze tijd keek ik er ook ontzettend naar uit om het jaar achter me te laten en te beginnen aan het nieuwe. Ik was bezig met de laatste bestralingen en het laatste stukje van mijn behandeling tegen de eerder dat jaar geconstateerde borstkanker. 2020 moest het jaar worden van mijn zogegezegde 'come-back' , vollop genieten en mijn leven weer oppakken, ik had hoge verwachtingen...

Het begin van het jaar was lastig. Ik moest de weg naar mijn leven terugvinden want die was ik toch wel kwijt geraakt. Het 'gat' waar je wel eens over hoort na zo'n intensief jaar waarin je voornamelijk geleefd wordt is heel reëel. Ineens is er weer ruimte voor jezelf en komt er ook ruimte voor bezinning en reflectie en dan komen er vragen omhoog "Wat is er nu eigenlijk allemaal gebeurt?" , "Wat wil ik?" en "Hoe wil ik nu verder?"

Ik had een enorme behoefte naar normaal en gezelligheid dus ik had al veel plannen gemaakt voor feestjes, concerten en reisjes om dit jaar te vieren en toen kwam corona....


De start van de pandemie heeft mij eigenlijk juist heel goed gedaan. Het feit dat de hele wereld even tot rust kwam gaf mij de rust om op mijn eigen tempo terug te komen (want stiekem wilde ik toch te snel) en toen heb ik pas het oude jaar echt af kunnen sluiten en vol aan het huidige jaar gaan beginnen terwijl dit toch al 3 of 4 maanden bezig was op dat moment.


Maar net als iedereen ter wereld had ook ik nooit kunnen bedenken dat het jaar zo zou verlopen zoals gebeurt is. Nu loopt een jaar zelden zoals we hopen en verwachten maar soms loopt alles wel héél anders en juist dan kan het heel fijn zijn om bewust te reflecteren op het jaar zodat je het goed af kunt sluiten en je klaar te maken voor een nieuw jaar.

Hoe bewuster je dit doet en echt met je aandacht erbij bent, hier tijd voor maakt en het haast als een soort ritueel gaat benaderen hoe meer betekenis het krijgt en meer waarde en effect het heeft.


Echt, het is de moeite waard om een aantal momenten voor jezelf te pakken. Jezelf eens af te vragen wat er wel goed was aan dit jaar, waar je dankbaar voor bent en waar je trots op mag zijn. Welke inzichten heb je gekregen, wat heb je geleerd, wat wil je meenemen het nieuwe jaar in en voor de rest van je leven want als het goed is hebben we allemaal een aantal lessen geleerd dit jaar.


Het is mijn overtuiging dat niets zomaar gebeurt dus ook dit jaar niet. Wij als mensheid moeten collectief een aantal lessen leren en ik hoop dat we daar dit jaar in elk geval een begin mee hebben gemaakt. Maar op de vraag welke dat dan zijn heb ook ik het antwoord niet, die vraag is veel te groot om alleen te kunnen beantwoorden.

Laten we dus doen wat we wel kunnen en dat is kijken naar ons eigen leven en onze eigen wereld.

Ik hoop dit volgend jaar live te kunnen doen, er een prachtige ceremonie van te maken met veel mensen maar voor nu, geef ik je tips om dit zelf thuis te doen

Neem de tijd om rustig, in stilte aan tafel te zitten met pen en papier, als je dat fijn vindt kun je van te voren mediteren. Stel jezelf de volgende vragen en neem daar echt even de tijd voor. Lees de vraag, sluit je ogen, breng eventueel met je hand op je hart om een diepere verbinding te maken met jezelf en stel jezelf de vraag en sta de antwoorden toe om vanzelf omhoog te komen.


- Waar word ik oprecht blij van na dit jaar wanneer ik er op terug kijk?

- Wat is het beste moment, mooiste herinnering van het afgelopen jaar?

- Waar ben ik trots op dit jaar?

- Wat is het mooiste inzicht wat ik heb gekregen dit jaar?

- Wat was het zwaarste moment van het afgelopen jaar

- Welke les(sen) heb ik geleerd dit jaar?

- Wat wil ik absoluut niet meenemen uit dit jaar?

- Met welk woord of korte zin kan ik wat ik niet mee wil nemen uit 2020 omschrijven?

- Wat wil ik absoluut wel meenemen uit 2020?

En misschien wel de belangrijkste:

- Waar ben ik dankbaar voor dit jaar?


Als je wilt kun je jezelf deze vragen ook een aantal dagen achter elkaar stellen en kijken wat dat met de antwoorden doet. Misschien heb je zelf nog wel andere vragen die je jezelf zou willen stellen, doe dat dan vooral.


Nu we de antwoorden op de vragen hebben kunnen we de volgende stap zetten.

We gaan gebruik maken van de transformerende kracht van vuur. Zoek een fijne plek op in huis of in de tuin. Zorg dat je niet gestoord wordt en echt even de tijd hebt. Ik vind het zelf fijn om dit 's avonds te doen omdat je dan niet wanneer je klaar bent weer verder hoeft met je dag. Je weet van te voren niet wat het effect is van dit proces op jezelf.


Steek een kaars en wat wierook aan en zet eventueel ook muziek op die jij fijn vindt, zacht op de achtergrond. Zorg voor een fijne ambiance waarin jij je fijn voelt. Zorg ook dat je iets hebt waar je een stukje papier in kunt laten verbranden. Een schaaltje, schotel of vuurkorf en kleed het aan met wat voor jou goed voelt. De een zal er niets bij zetten de ander maakt er een heel altaar van met een foto, stenen en bloemen. Alles is goed, het gaat om jou. Door dit op een rituele en aandachtige manier voor te bereiden krijgt het proces een ander en waardevoller effect dan wanneer je het even tussen de boodschappen door doet, dan krijg je niet het beoogde effect. Zorg dat je aanwezig bent, met je aandacht en met je ziel.


Als het goed is heb je wat je achter je wilt laten omschreven in een woord of korte zin. Schrijf dit op een klein papiertje en houd dit tegen je hart terwijl je alle emoties die daarbij horen omhoog laat komen.

Stop álles in dat stukje papier.

Wanneer het moment daar is voor jou om los te laten steek je het papier in brand of gooi je het in de vuurkorf of de openhaard.

Adem langzaam en diep in en op je uitademing zeg je 'Agni Meele Purohitam'

Je mag het ook fluisteren of in stilte tegen jezelf zeggen als een matra.


Agni Meele Purohitam kun je vanuit het Sanskriet vertalen naar "Ik geef mij over aan het vuur van de transformatie"


Onthoud dat wat je ook in het vuur laat transformeren gaat om de transformatie van negatief naar positief. Het gaat niet om vergeten of wegstoppen maar de negatieve, zware lading er van af te halen en het af te sluiten zodat je verder kunt.Blijf zo lang als voor jou nodig is in rust en stilte zitten. Wees lief voor jezelf, er kan het e.e.a. los zijn gekomen dus geef jezelf de tijd die nodig is.


De volgende dag, of misschien een paar dagen later want ook hier geld dat je moet doen wat goed voelt voor jou, is het tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

Je hebt ook de antwoorden op de vragen wat je juist wel wilt meenemen, wat goed was aan dit jaar, wat je leven heeft verrijkt, verbeterd en/of positief heeft beïnvloed.

Pak je antwoorden erbij en probeer dan eens voor je te zien hoe dit het nieuwe jaar gaat beïnvloeden voor jou, hoe wil je dat het invloed gaat hebben op het nieuwe jaar en op jou leven?

Laat dit zich vormen tot een mooie intentie voor het nieuwe jaar en laten we deze samen met het woord of de korte zin die je hebt opgeschreven meenemen in een meditatie waarin we deze intentie gaan plaatsen in ons hart. En het positieve woord dat uit de vragen is gekomen gaan we gebruiken als het mantra zodat het diep in ons resoneert en vibreert vanaf het begin van het jaar.


Ik maak een geleide meditatie waarin we dit samen kunnen doen en zorg dat je deze vanaf 24 december hier kunt luisteren.


Ik hoop dat je een mooie ervaring hebt naar aanleiding van dit blog en ik zou het geweldig vinden als je mij laat weten hoe jij dit hebt ervaren. Hieronder of privé via een email.


Dan wil ik je als laatste nog heel mooie, warme en liefdevolle feestdagen wensen en een gezonde start van het nieuwe jaar!Liefs,

Namasté

Carolien40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page