top of page
  • Foto van schrijverCarolien

De mythen van mediteren

Laat ik het deze keer eens hebben over de 5 grootste mythen die er zijn rondom meditatie en mediteren. Deze mythen zijn voor mensen vaak een reden om het spreekwoordelijke bijltje er al snel weer bij neer te gooien of er maar helemaal niet aan te beginnen en dat is zó zonde!


Mythe 1 - Gedachten

Een veel voorkomende maar verkeerde opvatting over mediteren is dat je leert om te stoppen met denken en dat je tijdens een meditatie zo min mogelijk gedachten hoort te hebben. Dit kan echter niet verder van de realiteit verwijderd zijn. Stoppen met het hebben van gedachten is onmogelijk.

Wist je dat je gemiddeld tussen de 60 en 80 duizend gedachten per dag hebt? Dat is 1 gedachte iedere 1.2 seconden..... probeer die maar eens te stoppen, haha.

Nee, gedachten horen bij ons net als ademhalen en pas wanneer wij deze aardse wereld verlaten zullen onze gedachten stoppen.

Dus zelfs de grootste leermeesters in meditatie hebben en hadden gedachten tijdens het mediteren. Een hele geruststelling, toch?

Wat je leert door regelmatig te mediteren is om je gedachten te zien voor wat ze zijn, daardoor ze op waarde te schatten en ze minder belangrijk te maken. Je leert om de controle over je gedachten terug te nemen in plaats van je gedachten die jou controleren.Mythe 2 - Er moet iets specials gebeuren

Vaak wordt er gedacht dat een meditatie alleen de moeite waard is wanneer er een wonderlijke, onverklaarbare, openbarende ervaring plaats vindt. Maar de realiteit is dat dit vaker niet zal gebeuren dan wel. Het gebeurd zelfs maar heel zelden. Het is dan ook zonde om die verwachting aan je meditatie te hangen want dan kom je bijna altijd bedrogen uit.

Zoals mijn leraar davidji graag zegt: "Meditation isn't about the hour a day you spent meditating but all about the other 23 hours of your day"


En daar ben ik het volledig mee eens want het gaat erom dat je door je oefening o.a. alerter, liefdevoller, rustiger, creatiever en meer open door je dag heen gaat. En daar help je je omgeving en uiteindelijk de wereld mee mooier maken niet tijdens die 2 sessies van 30 minuten dat je in stilte zit.

Het neemt niet weg dat er niet soms hele coole dingen kunnen gebeuren tijdens je meditatie. Je kunt een heel verhelderend inzicht krijgen, de meest mooie kleuren zien, diepe energetische en spirituele verbindingen voelen. En dat is geweldig en heel waardevol maar daar moet het niet om draaien. Ga zitten, in rust en stilte, met een open blik en zonder oordeel.


Mythe 3 - Ik doe het niet goed

Wij mensen zijn vaak op zoek naar bevestiging dat we iets goed doen en dat is bij onze meditaties niet anders. Hoe vaak vraag jij je niet af voor, tijdens, en na je meditatie of je het wel goed doet?

Je hebt tenslotte de ene gedachte na de andere, je hebt geen kleuren gezien en je bent nog niet echt verlicht voor jouw idee....

Laat mij je geruststellen en je de bevestiging geven die je wellicht zoekt; zolang jij gaat zitten en de tijd neemt om te mediteren, dan doe je het goed! De enige meditatie die niet goed is, is de meditatie die je niet doet.

Geef je over aan de intentie dat het doel is om tijdens je meditatie alleen maar rustig je mantra te herhalen of je ademhaling te volgen, net welke vorm je kiest. Zolang je dat doet, doe je het goed en geef jezelf een schouderklopje voor het feit dat je die tijd neemt voor jezelf om te gaan zitten.


Mythe 4 - Wanneer ik maar lang genoeg mediteer dan bereik ik Nirvana of Verlichting

In ons diepste wezen, ons diepste zijn, onze kern zijn wij al verlicht. Wij worden verlicht geboren en gaan ook allemaal verlicht dood. Maar wat er gebeurd vanaf het moment dat wij worden geboren is dat wij worden gevormd en geconditioneerd door het leven.

En al deze lagen versluieren wie wij ten diepste zijn. Dus de vraag of je door te mediteren verlichting kunt bereiken of verlicht raakt is eigenlijk de verkeerde vraag omdat wij dit al zijn. Door te mediteren kun je de lagen van het leven langzaam, 1 voor 1 en meditatie voor meditatie afpellen waardoor je steeds meer ontwaakt voor onze mooie verlichte essentie die wij altijd al zijn geweest.


Mythe 5 - Door te mediteren wordt ik een beter (superieur) mens omdat ik spiritueel bezig ben

Meditatie is een cadeautje. Een cadeau wat je aan jezelf geeft iedere keer wanneer je mediteert maar ook aan de wereld om je heen. Er is geen spirituele hiërarchie tussen mensen die wel en mensen die niet mediteren of hoe lang ze mediteren. Dit is een valse claim gemaakt door onzekere mensen onder het voorwendsel van spirituele expertise. Het is eenzelfde soort claim die al eeuwen wordt gebruikt door fundamentalisten van alle religies en geloofsovertuigingen om zichzelf te verheffen en zich te distantiëren van ongelovigen. Ik geloof niet dat mediteren een onderdeel is van een spirituele hiërarchie. Ik geloof dat meditatie onderdeel is en uitgaat van het principe dat alles één is en dus verbonden met elkaar. Dagelijks mediteren maakt je niet beter dan een ander. Het helpt je vaker en dieper te verbinden met de rust en stilte die in onszelf huist. En hoe vaker je die verbinding kan maken met je hogere zelf (je ware essentie, je ongeconditioneerde zelf) hoe eenvoudiger het wordt om met meer empathie te leven en onze verbondenheid te zien en ervaren. In die verbondenheid is er geen verschil tussen jou en mij.


Dit zijn de 5 grootste mythen rondom meditatie. Misschien wist je dit allemaal al maar misschien liep jij ook wel tegen 1 of meerdere van deze mythen aan en dan hoop ik dat je hier iets aan gehad hebt. Het belangrijkste is dat je met plezier mediteert, ook al is niet iedere meditatie fijn. Soms is het echt een uitdaging en verre van rustgevend maar ook dat hoort erbij. Wanneer je regelmatig naar de sportschool gaat is ook niet iedere les of sessie een feestje, toch?


Zolang je dat in je achterhoofd houdt en jezelf niet te hard veroordeelt maar meer accepteert wat het is op dat moment dan ben je ontzettend goed bezig!


Namasté

Carolien

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page