top of page
  • Foto van schrijverCarolien

Mediteren.....waarom?

Waarom zou je starten met mediteren en waarom zou je het dagelijks gaan doen?

Veel te lastig toch, kost te veel tijd, heb ik de rust niet voor......

Allemaal legitieme excuses, want dat zijn het, excuses. Smoesjes en dé redenen waarom je het juist wél zou moeten gaan doen.

Wanneer je niet eens 5 tot 20 minuten per dag voor jezelf hebt of neemt is het tijd om daar verandering in te brengen, denk je niet?

We zijn ontzettend druk met en voor anderen maar wanneer we niet ook tijd voor onszelf nemen, om voor onszelf te zorgen dan houd je dat niet lang vol.

In de maatschappij van vandaag, nou ja tot aan begin maart van dit jaar in elk geval was ons dagelijks leven erg vol. De vraag "Hoe gaat het met je?" werd standaard beantwoord met : "Druk..." Wat feitelijk niet eens een antwoord is op de vraag...


Ons leven bestaat voor een groot deel uit haast, multi-tasken, en even snel. Onze aandacht bijna altijd verdeeld over meerdere 'belangrijke' zaken tegelijk. Maar denk hier eens over na; als iets belangrijk is voor je, is het dan niet je volledige aandacht waard?

Want alleen met je volledige aandacht kun je 100% geven aan dat wat je aandacht vraagt.

Wanneer je je aandacht verdeelt kun je nooit meer dan 50% geven.

Die andere 50% is bij dat andere belangrijke punt wat je aandacht nodig heeft. Eigenlijk is het zelfs nog minder want je bent ook nog bezig met het feit dat je je aandacht verdeelt, spreidt en eigenlijk weet dat je niet geeft wat je zou willen geven.

Dus wanneer je je aandacht 'slechts' over 2 zaken verdeelt kun je eigenlijk maar maximaal 40% van je aandacht aan elk besteden. Geen wonder toch dat we ons vaak opgejaagd, onrustig en niet goed genoeg voelen?

Het aantal mensen met klachten als overspannenheid en burn-out neemt al jaren alleen maar toe en op steeds jongere leeftijd.


En nu wil ik niet beweren dat door te mediteren dit als sneeuw voor de zon oplost, je een ideaal leven krijgt met voldoende tijd en zonder obstakels. Meditatie is geen wondermiddel en we leven niet in een sprookje.

Maar door regelmatig te mediteren ga je wel anders in het leven staan, ga anders met stress om en het feit dat je een moment heel bewust voor jezelf hebt is gewoon al ontzettend fijn!


Het is inmiddels in meerdere studies bewezen dat dagelijks mediteren angsten vermindert, kan helpen bij depressie en pijn, onze bloeddruk verlaagt, onze ademhaling verbeterd, stress hormonen als cortisol en adrenaline in ons bloed verlaagt, ons immuunsysteem boost en ons algehele welzijn verbeterd. En dit is slechts het topje van de berg aan inmiddels bewezen effecten.En ja, het effect is natuurlijk het grootst wanneer je dagelijks mediteert, het liefst 20 á 30 minuten.

Maar dat betekent niet dat het niets voor je doet wanneer je 'slechts' 5 minuten per dag mediteert. Of 1 tot 3 x per week.

Met mediteren is het zo dat alles beter is dan niets. Zelfs wanneer je het maar 2 x per jaar doet wanneer het water je zogezegd aan de lippen staat.


Natuurlijk is het dan maar een heel beperkt effect. Maar je hebt je er in elk geval op dat moment profijt van dat je jezelf uit de betreffende situatie hebt gehaald.

Terug naar dit moment, even tot rust bent gekomen en je lichaam van broodnodige zuurstof hebt voorzien.

Vervolgens kun je met een hernieuwde blik en vanuit rust naar de situatie te kijken.


Ook dat is winst!
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


WEGENS OMSTANDIGHEDEN  LIGGEN ALLE WERKZAAMHEDEN

VOOR ONBEPAALDE TIJD STIL klik hier voor meer info

bottom of page